Џафер Велиу и неговиот 13-годишен син Шуќери биле заточени во џамијата во селото Ќирез/Qirez. Во тој момент, заедно со нив таму биле затворени уште 35 деца, на возраст од 12 и 13 години. Останките од Џаферовиот син се пронајдени во масовна гробница кај Шаварин/Shavarini, на Косово, а тој по игра на случајот го преживеал стрелањето. Сведочеше на Четвртиот регионален форум за транзициска правда, одржан на 28-29 октомври 2008 година, во Приштина/Prishtinë, Косово.

 

Сведочење на Џафер Велиу (транскриптот е достапен само на српски јазик)